Een bijzondere, gezondere weg

Er zijn verschillende vormen van kruidengeneeskunde. Waar situeer ik me in dit verhaal?
Als ‘Medical Herbalist’, heb ik een medische achtergrond, maar gebruik planten als behandelingsvorm. Ondersteund door het wetenschappelijk onderbouwde en het traditionele gebruik ervan, beoefen ik een vorm van kruidengeneeskunde die een zeer lange geschiedenis heeft in Engeland, maar weinig bekend is in België. Het is een opleiding van niveau 6 (professionele bachelor) met 500 uur klinische training onder supervisie, die ik grotelijks deed in privéklinieken en ziekenhuizen in Engeland, Ierland en Canada.

Doorgronde kennis in de materia medica maar ook op meerdere andere gebieden:

Anatomie, fysiologie, pathologie, diagnostische procedures, lichamelijk onderzoek, farmacodynamiek en farmacokinetiek. Het interpreteren van bloed-, urine- en stoelgangtesten.
Ik begrijp ziekteprocessen, de werking van de reguliere geneesmiddelen en wat ze kunnen betekenen voor een bepaald ziektebeeld (en wat niet) en beweeg me vlot in de wereld van labotesten. Op basis van een medische voorgeschiedenis en andere relevante informatie (bijvoorbeeld bloed- of urine testen) kan ik een realistisch gezondheidsbeoordeling maken, waardoor ik kruiden op een zeer gerichte, en veilige manier kan voorschrijven, zelfs in combinatie met andere geneesmiddelen. Ook ken ik de medische gevaartekens of zogenaamde “red flags”, waarbij ik de patiënt zal doorverwijzen naar een geschikte gezondheidsprofessional.

• Professionele communicatievaardigheden naar artsen en ander gezondheidsprofessionals.
In België is het bijna een taboe om aan je arts te zeggen dat je kruiden gebruikt, terwijl ik van mijn Britse collega’s heb geleerd dat openheid enkel voordelen inhouden voor het welzijn van de patiënt. Veiligheid en interacties tussen medicatie en kruiden is maar één aspect. Kruiden kunnen dikwijls problemen oplossen waar de reguliere geneeskunde onvoldoende in slaagt, en andersom is dit natuurlijk ook waar. Vandaar dat er een mooie samenwerking mogelijk is tussen de verschillende gezondheidsprofessionals, om het welzijn van de patiënt te optimaliseren.

• Voeding
Het is een complex onderwerp. We worden gebombardeerd met zoveel tegenstrijdige informatie, dat het vaak moeilijk is om zeker te weten wat als een gezond voedingspatroon kan beschouwd worden. Vetrekkende vanuit de basisbeginselen van gezonde voeding is het al soms tijdens een 1e consultatie duidelijk waarom je je voelt zoals je voelt. Ook bij meer complexe ziektetoestanden zoals de verschillende kankers of inflammatoire condities speelt voeding een belangrijke rol. Daarom gaat er veel aandacht naar om te achterhalen wat je voedingsstatus is om zo via voeding, de nodige macro- en micronutriënten toe te voegen. Oude eetpatronen en gewoontes doorbreken is moeilijk, maar door een systematische aanpak wordt het al een pak meer doenbaar. Uiteraard volg ik je op, stuur en motiveer waar nodig. Het is natuurlijk zo dat het toepassen van het voedingsadvies bij de verantwoordelijkheid van de patiënt ligt.

• Het onderhouden van een propere en veilige kruidenapotheek, met aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid.
De kruiden die ik in mijn praktijk gebruik zijn van de hoogste kwaliteit. Liefst gebruik ik Europees gegroeide en verwerkte kruiden. Soms moet ik echter gedwongen vanuit verdere oorden bestellen en hiervoor gebruik ik een gespecialiseerd bedrijf die biologische producten van bijzonder hoog gehalte produceren. Ik gebruik grotendeels herbruikbare glazen verpakkingen voor tincturen, crèmes en zalven en papier voor gedroogde kruiden en poeders. Helemaal ben ik er nog niet in mijn deel om de afvalberg te verminderen, maar ik ga er bewust mee om en moedig mijn patiënten aan om bijvoorbeeld hun tinctuurflesjes of zalfpotjes mee te brengen voor een “refill”.

Kruidenpreparaten
Die kunnen in de vorm van verse, gedroogde of verwerkte planten zijn. Capsules gevuld met plantenpoeders en alcoholische extracten worden meestal bij volwassenen gebruikt. Voor kinderen en mensen die gevoelig zijn aan alcohol, worden glycerine extracten of elixers gebruikt. Zetpillen of inhalatie zijn ook efficiënte manieren van toediening. Voor sommige condities zijn er topische middelen in de vorm van sprays, crèmes, zalven of kompressen.

Hoe verloopt een behandeling?
Je hebt een afspraak gemaakt.
Ik stuur u een medische vragenlijst via email die je aan mij moet terugbezorgen ten laatste een dag voor uw bezoek.
Een 1ste consultatie duurt ongeveer 60-90 minuten. Een opvolgconsultatie duurt ongeveer 30 minuten.
Tijdens je 1e bezoek doe ik een verkennend gesprek met aandacht voor je medische geschiedenis, levensstijl, eetgewoonten en sociale omstandigheden en vul ik de vragenlijst aan met relevante details.
Onderzoek volgt – pols, bloeddruk, saturatie, urine (indien aangewezen) en een basis lichamelijk onderzoek, afhangende van je symptomen… hart, longen, abdominaal, musculair, neurologisch enzovoort.
Na afloop van het gesprek en onderzoek, ga ik op grond van deze gegevens je behandeling volledig op jouw maat formuleren. Als het een chronische klacht betreft, geef ik kruiden voor 30 dagen mee. Bij een chronische conditie zal er waarschijnlijk één of meerdere opvolgconsultaties nodig zijn. Tijdens een opvolgconsultatie hebben we opnieuw een gesprek. We bespreken het effect van de middelen en besluiten of er bijgespijkerd of iets veranderd moeten worden. Voor een eenmalige klacht die gedaan is, is een opvolgconsultatie uiteraard niet nodig.

Wie zal er baat bij hebben?
Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden binnen de kruidengeneeskunde. Het is voor iedereen, van baby tot de ouderling.
Bij minder ernstige klachten en kwaaltjes, maar ook bij ernstiger chronische condities kunnen kruiden in combinatie met voeding, beweging enz. een mooie bijdrage leveren tot uw gezondheid.
Veel gehoorde klachten waarbij kruiden goed kunnen helpen zijn:
Slapeloosheid, licht tot matige depressie en angst, spijsverteringsklachten, darmklachten, allergische aandoeningen zoals hooikoorts, huidaandoeningen, hormonale klachten, problemen met menstruatie, reumatische aandoeningen, bloedsomloopstoornissen en auto-immuunziekten zoals colitis ulcerosa.

Kruidengeneeskunde

Kan ik kruiden combineren met ander medicatie?
Het valt zeker te combineren met reguliere geneesmiddelen, supplementen en/of ander vormen van therapie, maar uw arts blijft altijd de 1e schakel in de ketting. Het is een collaboratieve-integratieve vorm van behandeling wat wil zeggen dat samenwerking met ander gezondheidsprofessionals goed mogelijk is. De medicatie die je neemt wordt onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat er geen interacties met de kruidenmiddelen zouden ontstaan. Er wordt gezocht naar manieren om de verschillende middelen of therapieën synergetisch te laten samenwerken om je beterschap of welzijn te bewerkstelligen.

Wat je moet weten over een kruidenbehandeling

Kruiden zijn geen "quick fix". Het kan even duren voordat je een effect begint te voelen.

Succes ligt in de combinatie van kruidenmiddelen, voeding- en levensstijlveranderingen. Een kruid toevoegen aan een ongezonde levensstijl gaat weinig betekenen.

Wat goed werkt voor één persoon, werkt misschien niet zo goed bij een ander, zelfs al zijn de symptomen soortgelijk. Soms is het wat zoeken naar de plant of combinatie van planten die bij jou het gewenste effect heeft. Planten zijn zeer complex. Ik weet ondertussen uit ervaring dat een bepaalde plant "normaal gezien" werkt voor een bepaalde conditie, maar het is niet altijd zo.

Een bezoek is niet terug betaalbaar door je medische verzekering.

Klinkt het als iets voor jou? Heb je vragen?

Wat zijn de kosten?
1ste consultatie - €65,00.
Opvolgconsultatie - €35,00
Kruiden worden apart berekend.

ON: BE 0845.521.284

© 2022 khush.be